top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Kalıcı Makyaj 'ın zararı nedir? Kimlere uygulanmaz ?


Kalıcı Makyaj şu an tüm moda dergilerinde , popüler web sitelerinde kadınların kendi aralarında ki konuşmalarının ana gündem maddesi. Günümüzde oldukça yaygın, nerdeyse her köşe başındaki Kuaför'ün tabelasında "Kalıcı Makyaj yapılır " ifadesine rastlayabilirsiniz. Peki Kalıcı Makyaj bu kadar basit bir işlem mi? Riski yok mu? Herkese yapılabilir mi ? Ya da kimlere yapılamaz. Ben tüm bilgi birikimim ve tıbbi literatürler ve bu konunun en duayen ve bilgisine güvenillir ustaların sözleri eşliğinde bu konuyu açıklamaya çalışacağım.

Bu konuyu incelemeye başladığımda aslında en önemli sorunun ülkemizde bu konu ile ilgili yerli bir kaynak olmayışında buldum. Ülkemizde bu konuya ilgi duyanlar yada işini bu konuda geliştirmek isteyenler 2-3 günlük kurslara giderek öğrenmeye çalışmakta. Fakat bu kurslarda öğretilen genelde cihaz, çizim teknikleri v.s. Fakat inanın ki bu konuyu öyle 2-3 günde öğrenilecek bir şey değil. Yıllar hatta seneler gerektiren, ciddi anatomi bilgisi en azından basit düzeyde fizyoloji bilgisi, ayrıca teknik açıdan boya renk bilgisi ve çizim tekniği bilgisi gerektiren bir konu. Bir de oluşabilecek komplikasyonları çözebilecek ya da en azından komplikasyonun ne olduğunu bilip onu ilgili yere yönlendirebilecek bilgiye sahip olmalıdır. İşte yeterli bilginin ya da ulaşılacak kaynağın olmayışı cahil cesaretini getirmekte . Bir de tabi diploma aldım ben bu işi en iyi bilir cesaretide işin cabası .( Resim 2)

Resim 2:

Sonuçta komplikasyonlar, uygun olmayan kişilere yapılan uygulamalar ve hatalar ortaya çıkmakta. Bizler hepimiz aynı geminin tayfalarıyız. Dolayısıyla birimizin yapacağı hata hepimize dokunur. O yüzden en iyisi herkesin doğru bildiklerini yazılı hale getirip bu işe yeni başlayanlara yada bilgiye ulaşmak isteyenlere sunmasıdır.

Kalıcı Makyaj'da sorulan önemli sorulardan biri

Hamilelere Kalıcı Makyaj yapılır mı?

Cevap tek ve net Hayır

Gebelik kadın fizyolojisinde hormonal değişikliklerin en fazla, psikolojik olarak en hassas oldukları dönemdir.

Hamilelikteki hormonal değişimler; Cillte renk değişimlerine, terleme artışına, ciltte yağlanma ve kıllanma artışına vücutta ödem, variköz damarlanma artışı gibi bir çok değişikliğe yol açmaktadır. Bu değişiklikler

1) Mantar enfeksiyonu

2) Alerjik reaksyon

3)Kanama

4) Hipertrofik cilt skar oluşumu gibi durumlarda artışa yol açmaktadır.

Bu da cilde uygulanacak olan işlemler sonrasında gelişebilecek komplikasyonlara yol açmaktadır.

Ayrıca vücuda dışarıdan enfeksiyon bulaşma ihtimali ve bunun çocuğa geçme ihtimali çok yüksektir. Her ne kadar siz Kalıcı Makyaj'da steril olarak çalışsanızda boya kaynaklı yada kişi kaynaklı enfeksyonlar bulaşabilir. Kullanılan boyalar her ne kadar kök boya ve insan sağlığına zarasız olan boyalar dahi olsa Hamileler üzerinde yapılmış yeterli tıbbi çalışma yoktur. Ayrıca alerjik reaksyona bağlı bu pigmentler sıkıntı çıkartabilirler.

En basitinden kalıcı makyaj olmayan , geçici dövme yani siyah kına (henna) içindeki PPD ( para-phenylendiamine ) maddesi gebelerde ciddi kalıcı cilt reaksyonu ve alerjiye neden olmaktadır .

Diğer bir kontraendikasyon durumu ağrı hassasiyetidir. Erken doğım tehdidi oluşturmamak için ;Gebeliğin özellikle son trimestırında ağrılı uyaran veren işlemlerden kaçınmak lazımdır. Kişinin özellikle Kalıcı makyaj olacam ağrı olacak korkusunun yarattığı adrenalin deşarjı bir de kullanılan lokal ansetezikleri içindeki adrenalinle birleşip bebek üzerinde sıkıntıya yol açabilir.

Ayrıca hamilelik sırasında psikolojik değişim kadında çok fazladır. Bu yüzden kalıcı bir işlemin bu dönemde kararının alınması hatalı olur.

Kanser hastalarına Kalıcı Makyaj uygulanır mı? Kemoterapi gören hastalara Kalıcı makyaj yapılır mı?

Kemoterapi sonrası kişinin kaş ve saçlarındaki dökülmeler hastalık kadar kişide psikolojik yıkıcı etkiler yapmakta . Bu konuda Kalıcı makyaj ciddi kurtaırıcı olmakta. Özellikle şu aralar çok sık gördüğümüz bir reklam " Kemoterapi nedeniyle kaşları dökülen hastalara, Kalıcı makyaj ücretsiz " . Gerçekten güzel bir düşünce ve faydalı bir kampanya ancak doğru uzmanların elinde ve uygun kişilere yapılırsa. Bir de bu kampanyaları görüp bizde yaparız deyip , ama ne yaptığının farkında olmayanlar var. Hatalı bir işlem ve geri dönüşü olmayan sonuçları engellemek için bu kısım dikkatle anlaşılmalı. Bu yüzden bu kısmı yazması için Sayın Op.Dr.Davud Yasmin'den rica ettim.

Öncelikle konuya ilk sorunun cevabı ile başlamak isterim.Aktif ve metastazik ( yani yayılmış) kanseri olmayan , hastalıktan iyileşmiş ve kan değerleri uygun seviyelerde olan hastalarda . Bazı sıkıntılar anlatılarak işlem yapılabilir.

Burada anlatılması gereken sıkıntılar nedir derseniz.:

Birinci pigment boyalar içierisindeki metal oksitlerdir. Bu tür boyalar MR ( Manyetik Rezonanas) işlemleri sırasında ısınma ve ağrıya yol açabilir . Bu oran Tope ve Shellock 'un yaptığı çalışmada % 1,5 olarak bulunmuştur.(1) Ayırca en önemli sıkıntı oluşabilecek artefact yani parlama görünütüleridir. Bunlar hatalı MR sonucu değerlendirmelerine ve yanlış metastaz tehşislerine yol açabilmektedir.(2)

Bu yüzden uygulama yaptığınız Kanser hastalarına özellikle bu konu hakkında bilgi verilmesi, uygulama yapılmış kişilerin MR işlemi öncesi kalıcı makyaj yapılan alanları teknisyene bildirmesi, hatalı sonuç olmaması için buraların not alınması, ısı ve termal reaksyon sıkıntısna karşı işlem sırasında o bölgelere gereirse buz torbası uygulaması gerekebilir.

Ayrıca unutulmaması gereken önceden radyoterapi uygulanmış alanlarda cilt yapısının değişmesinden dolayı Kalıcı makyaj boyalarının tutmasının zor olduğunu bilmek gerekir.

Diğer en önemli soruya gelirsek ;Kemoterapi gören hastaya uygulama yapılır mı?

Cevap kesin ve net: Asla yapılmaz

Kemoterapi işlemi günümüzde Medikal Onkolojik tedavisinin en önemli silahlarından biridir. Burada Kanserli hücre yok ediliriken ne yazık ki vücudumuzun savunma hücreleri de yok edilmektedir. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerde azalmaktadır. Bunun sonucunda ciddi oranda enfeksiyona ve kanama eğilimine artış olmaktadır. Yani normalde bizi hasta etmeyecek olan mikroplar kemoterapi sırasında ölümcül hale gelebilmektedir. ( Resim 3).Bu yüzden deri altına boya verme işlemi ile yapılan Kalıcı Makyaj Uygulaması her ne kadar steril şartlarda yapılsa da kesinlikle kontraendikedir. Siz ne kadar steril olursanızda olun, üretilen boyalarda kaynaklı enfeksiyonlar ölümcül sonuçlara yol açmaktadır (3) Ayırca durdurulamayan kanama veya aşırı hematom gelişimi oluşabilir.

Resim 3: Boya kaynaklı mycobacterium heamophilum enfeksyonu kesin çözümü cerrahi olan ,antibiyotik direnci olan bir mikroptur.(Giulieri S et all Outbreak of Mycobacterium haemophilumInfections after Permanent Makeup of the Eyebrows Clin Infect Dis. (2011) 52 (4):488-491.doi: 10.1093/cid/ciq191)

Peki hiç bir zaman mı yapılmaz?

Bu konuda genelde tercih edilen kemoterapi sonrası ortalama 6 ay da, kan değerleri normale geldikten sonra kişinin onkoloji doktorunun yazılı izni ile yapılabilir. Fakat gene yukarıdaki MRG ile ilgili komplikasyonlar ve alerjik reaksyonlar hakkında hastaya bilgi verilerek.

Burada unutulmaması gereken kemoterapiden 6 ay sonrasın da bile cildin boyayı tutmakta zorlanacağı, renk ayaraının sağlanmasında sıkıntı gelişebileceği ve renk migrasyonunun görülebileceğidir( Hücresel fagositoza bağlı )

Bu şartlar alltına kaş yaparken göz çıkartmayalım !

Kalıcı Makyaj'ın Komplikasyonları

Kalıcı Makyaj uzman kişilerin elinde yapıldığında sorunsuz bir işlemdir. Fakat her uygulamada olduğu gibi bir takım yan etkileri veya komplikasyonları olabilir. Yapılan çalışmalarda en sık rastlanan komplikasyonları uygulama yerinde hassasiyet( % 95) , uygulama yerinde lokal şişlik (% 91), batma hissi ( % 81). Bu şikayetler genelde 24 saat yada 1 hafta içerisinde geçmektedir. Nadir fakat can sıkıcı bir komplikasyonu alerjik reaksyondur.

Bu tarz komplikasyonlar geliştiğinde kişinin hekime başvurması önemlidir. Kesinlikle bizim tedavi edebileceğimiz bir durum değildir.

Resim 4: Kalıcı Makyaj Kaş Konturuna bağlı Kontakt Dermatit(4)Straetemans M, Katz LM, Belson M.N Adverse reactions after permanent-makeup procedures. Engl J Med. 2007 Jun 28;356(26):2753.)

Dermatoşalazis çok nadir fakat gözlenebilecek bir komplikasyondur. Burada gözkapağı üzerindeki cilt dokusunda sarkma oluşmaktadır.tedavisinde Q-switched ND:YAG laser kullanılır

Resim 5: Kalıcı Makyaj Eyeliner uygulamasına bağlı dernmatoşalazis'in tedavi öncesi ve sonrası ( Goldman A,Wollina U Severe unexpected adverse effects after permanent eye makeup and their management by Q-switched Nd:YAG laser Clin Interv Aging. 2014; 9: 1305–13

Sonuç olarak Kalıcı Makyaj Kaş Konturu kök boyalarla yapılan, 1-2 sene kalıcılığı olan güvenli ,komplikasyon riski az fakat uzman olmayan ellerde ve uygun olmayan kişilere yapıldığında ciddi kötü sonuçlara yol açabilecek Uzmanlık ve deneyim gerektiren bir zanaatır.

Bu yazıda tıbbi konularad emeği geçen sayın Op.Dr.Davud YASMİN'e değerli fikirlerinden faydalandığım Sayın Zehra AYAN, a teşekkürler dilerim.

Saygılarımla

Uzm. Eğt.Est . Hümeyra YASMİN

Hyasminbeauty İşletmecisi

İpek Kirpik, Kalıcı Makyaj, Protez Tırnak, Saç Simülasyon Uzmanı

Kaynaklar

1)(Tope WD, Shellock FG. Magnetic resonance imaging and permanent cosmetics (tattoos): survey of complications and adverse events. J Magn Reson Imag 2002;15:180-184.

2)Weiss RA, et al. Mascara and eye-lining tattoos: MRI artifacts. Ann Ophthalmology 1989;21:129-13

3 )Giulieri S et all Outbreak of Mycobacterium haemophilumInfections after Permanent Makeup of the Eyebrows Clin Infect Dis. (2011) 52 (4):488-491.doi: 10.1093/cid/ciq191

4)Straetemans M, Katz LM, Belson M.N Adverse reactions after permanent-makeup procedures. Engl J Med. 2007 Jun 28;356(26):2753.

5)Goldman A,Wollina U Severe unexpected adverse effects after permanent eye makeup and their management by Q-switched Nd:YAG laser Clin Interv Aging. 2014; 9: 1305–1309.

8.379 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page