top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Kovid -19 döneminde Protez Tırnak Uygulayıcılarının dikkat etmesi gereken hususlar

Güncelleme tarihi: 20 May 2020


Dünyamız artık yeni bir döneme girmektedir. Malumunuz Kovid -19 isimli virüs nedeniyle hem ülkemizde hem Dünyada hayatın seyri tamamiyle değişmektedir. Bu değişim geçici değil belki uzun bir dönem uymamız gereken bir takım kuralları beraberinde getirmektedir. Çünkü oldukça ölümcül sonuçlara yol açabilecek bu virüs hastalığında ülkelerin artık yavaş yavaş normalleşme uygulamalarına geçtiği bu dönemde virüsle beraber nasıl yaşayacağımızı öğrenmemiz gerekir. Şunu artık herkesin kabullenmesi lazım. Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak

Ülkemizde de normalleşme sürecinde yavaş yavaş Güzellik salonları kuaför gibi işletmeler açılmaktadır.İçişleri Bakanlığın yayınlamış olduğu 5759 nolu genelge uyarınca Güzellik salonlarında bazı işlemler serbest bırakılmıştı. Bunlardan biride manikür pedikür ve protez tırnak uygulamalarıdır.






Bu yazımda özellikle Protez Tırnak ve manikür pedikür uygulayıcılarının kendi ve müşteri sağlıkları için dikkat etmesi gereken bazı hususlardan bahsedeceğim. Bu önerilerim bir tavsiye niteliğindedir.

Öncelikle çalışma ortamı açısından bu işlemlerde çıkabilecek toz gibi partiküller sebebiyle ortamın iyi havalanır bir ortam olmasına dikkat edilmesi lazım ortam iyi havalandırılmalıdır.

İşlemde kullanılan materyallerin tek kullanımlık yada sterilizasyona uygun malzemelerden seçilmesi gerekir. Sterilizasyonda Uv sterilizatör, otoklav mutlaka kullanılmalıdır.

Protez Tırnak Uygulayıcıları için mümkünse çalışma masasını tam bölen 6mm kalınlıklı bir pleksi separatörle ayrılması çok iyi olur. Bunu kendiniz bir camcıda yada reklam işi yapan merkezlerde yaptırabilirsiniz.Ben bir örnek resmini koyuyorum


Bu pleksi malzeme ile çalışan ve müşteri arasına bariyer konulmakta bu şekilde sosyal bir mesafe oluşturulmaktadır.

Çalışan kişinin alacağı önlemler açısından özellikle Protez Tırnak uygulayıcıları Maske takarken ffp1 (toz yada boyacı maskesi) yoksa 3 kat maskeden 2 taneyi üst üste takabilirler. Bu özellikte partikül yoğunluğu çok olan bu işlemde sizi koruyacaktır. 2.ci önemli hussus normalde zaten protez tırnak teknisyenlerinin takması gereken iş güvenlik gözlüklerini artık mutlaka takmaları lazım yada siperlik kullanabilirler. Bu ikisinden biri mutlaka sağlık açısından takılmalı. Ben pratik uygulamalarda şunu gördüm. Gözlük ve maske beraber kullanıldığında buğulanma yapmakta ayrıca gözlük kullanan uygulayıcıların numaralı koruma gözlüğü bulmaları çok zor. O yüzden kısa vadede siperlik iyi bir çözümdür.

Uygulayıcının mutlaka önlüğünü takılı olması ve kafasında ise bonesinin olması gerekir.Bu uçuşan toz partikülerinden kişiyi korur.

Uygulamaya gelindiğinde; işlem öncesi hem müşteri hem uygulayıcı ellerini sabunlu suyla minimum 1 dakika yıkamalı. Sonrasında uygulayıcı müşterinin ve kendi elini dezenfektan solüsyonu ile dezenfekte etmelidir. Bu şekilde eldeki varsa patojenler yok edilir. Daha sonra uygulayıcı mutlaka tek kullanımlık eldivenini giymeli ve müşterisine bunu göstermeli. İşlem sonrası bu eldiven atılmalıdır.

İşlem sırasında kahve çay servisi atıştırmalık yemek gibi işlemler asla yapılmamalıdır ( Müşterileriniz genelde kahve içmeyi sever fakat bir süre artık bu olmayacak )

Kullanılan havlular tek kullanımlık olmasına dikkat edilmesi gerekir. Protez Tırnak işlemlerinde CLEANER tercih edilmesi bu dönemde önemlidir. ( Dezenfektan etkisi vardır)

Uygulama bitiminde 2 müşteri arasında en az 15 dk süre olmalıdır. Bu süreçte ortam iyice havalandırılmalıdır. İşlem sonrası kullanılan malzemeler dezenfekte edici solüsyonla yıkandıktan sonra otoklav ile sterilize edilmeli sonrasında da uv sterilzatörde diğer müşteri gelene kadar bekletilmelidir.

Bu önerilerim bir kural olmayıp tavsiye niteliğindedir. Uygulanması hem çalışanlarınız hem de müşterileriniz açısından bu geçiş sürecinde güvenli olarak işlem yapmanızı sağlayacaktır.

Sağlıklı günler dilerim

Op. Dr Davud Yasmin

Ortopedi ve Travmatoloji Ayak Sağlığı

Uzmanı

332 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page